« Tilbake til bloggen
Insider

Slik blir adferd til vaner

iStock-1058642310_webuse

Hjernen er veldig glad i gjentakelser, og det er én av grunnene til at vi ofte holder fast ved gamle vaner som føles trygge og trivelige. Så hvordan overbeviser vi hjernen om at endringer kan være av det gode, så de kan bli en normal del av hverdagens rutiner?

Det kan være vanskelig å forandre en innarbeidet og behagelig arbeidsstilling til fordel for en fornuftig og ergonomisk stilling, selv om du vet at det vil hjelpe på tennisalbuen. Det kan være enda vanskeligere å droppe konfekten til ettermiddagskaffen, selv om du vet godt at et eple ville vært bedre for deg. Så hvorfor er det slik at hjernen vår får oss til å gjøre én ting, når vi egentlig vet at noe annet er bedre for oss?

 

Hjernens to systemerHjernens to systemer

Hjernen jobber ved hjelp av to systemer – og de kalles ganske enkelt system 1 og system 2. System 1 er det impulskontrollerede systemet som får oss til å handle ut fra instinktive og ubevisste stimuli, for eksempel når vi velger kake fremfor frukt på dessertbordet. System 2 er det hjernen bruker når vi har tid til å reflektere over tingene og ta «gode valg», for eksempel når vi har tid til å tenke grundig gjennom hvilken vare vi skal velge på butikken – den billige eller den økologiske. Hvis vi har det travelt, velger vi nok ganske enkelt den første vi får øye på.

Dette betyr altså at vi må flytte den nye adferden fra system 1 til system 2 i hjernen, for å gjøre den til en fast innarbeidet vane. Og hvordan gjør vi det?

Les mer på: https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/Naa-dine-medarbejdere-med-adfaerdsdesign (kilde: Kommunikationsforum.dk)

 

Vanebrytermålet

En ny adferdshandling må i gjennomsnitt utføres regelmessig i minst en måned, før den blir til en ny vane, og de fleste av oss har droppet nyttårsforsettene allerede før 23. januar. Første skritt mot etablering av en ny vane er å sette seg ned og definere nøyaktig hva målet og motivasjonen er. Det kan nemlig være nyttig å omformulere målet vårt fra hovedmål til det vi kaller vanebrytermål. Hvis hovedmålet ditt for eksempel er: «Jeg vil gjerne gå ned 10 kg», og motivasjonen er: «Fordi jeg vil kunne leke mer med barna mine», kunne vanebrytermålet være: «Jeg skal leve sunnere, fordi jeg vil kunne leke mer med barna mine». Ved å omformulere og konkretisere målet, blir det lettere for hjernen både å huske målet og holde fast ved det, siden du hele tiden vil visualisere motivasjonen for å gå ned i vekt. Dette vil høyst sannsynlig gi deg et langt bedre resultat til syvende og sist.

Les mer på: https://samvirke.dk/artikler/sadan-bryder-du-dine-vane (kilde: Samvirke.dk)

 

Mange bekker små

Nye vaner handler i bunn og grunn om å ta ett skritt om gangen, slik at hjernen ikke blir overveldet av oppgaven og gir opp på forhånd. Hvis målet er å kunne løpe fem kilometer, kan du for eksempel begynne med å gå en liten tur hver dag. På den måten kan hjernen i ro og mak venne seg til adferdsendringen, og det vil oppleves som en liten seier hver gang. Du skal heller ikke ta det for tungt, selv om du av og til faller tilbake til det gamle vanemønsteret og dropper den daglige spaserturen til fordel for en episode av yndlingsserien. Det kan lett føre til en følelse av at «da kan det være det samme», og så kommer du ingen vei.

 

Samarbeid mellom vanene

Prøv også å assosiere noen av de nye vanene dine med gode gamle vaner: Hvis du for eksempel gjerne vil begynne å bruke tanntråd hver dag, og du har en fast vane med å se nyhetene hver kveld, kan du plassere tanntråden ved siden av fjernkontrollen. Da husker du den hver gang du slår på TV-en klokken 21.00. På denne måten begynner du også å assosiere den nye – kanskje litt kjedelige – vanen med noe hyggelig.

Les mer på: http://livsstil.tv2.dk/sundhed/2016-01-03-ekspert-i-vaner-saadan-holder-du-dine-nytaarsforsaet (livsstil.tv2.dk)

Ved hjelp av disse metodene kan du på en naturlig måte flytte de nye vanene fra system 2 til system 1 i hjernen, og dermed blir de til instinktive handlinger i stedet for fremtvunget og reflekterende adferd.

Del gjerne dine egne erfaringer eller nye vaner med oss på Facebook-siden vår eller her i kommentarfeltet. Hvis du mangler inspirasjon til gode mål for 2019, kan du ta en titt på målene til medarbeiderne våre her.

 

News

Prikking i lillefingeren og smerter i underarm og albue? Ulnarisnerven din kan være skadet.

Insider

Vertikale mus: Et annet grep, samme kroppsholdning