« Tilbake til bloggen
How to

How to... Tre snarveier til et bedre mobilt arbeidsområde

Travel_Kit_featured

Det er ikke alle som har et fast arbeidsområde på kontoret. Vi ser at det blir stadig flere som jobber mobilt – enten det er på grunn av stillingen, en «free seating»-arbeidsplass eller fleksible arbeidstider med mulighet til å jobbe hjemmefra.

Uansett hvor du sitter og jobber foran datamaskinen, er det viktig å tenke over om du har en god arbeidsstilling – det er ikke ett fett hvordan du sitter. Det ene øyeblikket sitter du kanskje i sofaen hjemme, i det neste er du på kafé og det tredje øyeblikket sitter du i et møterom ... Selv om arbeidsomgivelsene har blitt mindre viktige for arbeidskvaliteten, gjelder ikke det samme for arbeidsstillingen. Hvis du ofte blir sittende hele dagen krumbøyd over skjermen med spente skuldre og vinklet håndledd, vil kroppen din på et eller annet tidspunkt si fra.

Skiftende arbeidsforhold trenger med andre ord ikke å være en ergonomisk utfordring for oss. Det kan tvert imot være mange fordeler med fleksibelt og mobilt arbeid, bare man vet hvordan man skal innrette seg. Enkelte dager kan det godt være mer effektivt å jobbe hjemmefra i fred og ro, mens det andre dager vil være langt mer givende å være på kontoret og ha kollegaer rundt seg. Når vi så av og til jobber hjemmefra, eller fra en uvant arbeidsplass, kan det fort by på mange utfordringer. På kontoret har bedriftene som regel en kvalitetssikring av ergonomien som vi kanskje mangler hjemme. Men, arbeidsforholdene på hjemmekontor skal også være forsvarlig. Forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem gjelder når arbeidet er avtalt og har en viss varighet. Hvis arbeidet er tilfeldig eller bare for en kort periode, faller det utenfor denne forskriften. 

Les mer om hjemmekontor på: Arbeidstilsynets temasider om hjemmekontor.

De dagene en mobil arbeidsplass enten er det beste valget eller en nødvendighet, er det tre enkle ting man må tenke over:

 

En effektiv og ergonomisk mus

En tradisjonell datamus er aldri særlig ergonomisk – uavhengig av om du jobber på kontor, hjemme eller et annet sted. En sentrert mus gir deg mulighet til å jobbe i en mer avslappet og naturlig stilling som både kan forebygge og lindre eventuelle smerter og ubehag. Ved hjelp av rullestaven på en sentrert datamus kan du navigere rundt på skjermen med lette og uanstrengte bevegelser. Den sentrerte musen fås i en trådløs utgave som er ideell for mobile arbeidsstasjoner: Plasser den ganske enkelt foran tastaturet og slå den på. Dermed er du raskt klar til å jobbe uanstrengt og effektivt uansett arbeidsomgivelser. 

 

Unngå krumninger i nakken

Hvis du ofte jobber på farten og bruker skjermen på en bærbar datamaskin i stedet for en ekstern skjerm, kan det være lurt å plassere den bærbare datamaskinen høyt nok til at du slipper å krumme nakken når du jobber. Her kan et stativ som får den bærbare datamaskinen opp i høyden, være en smart løsning. Du får da skjermen i riktig høyde, og kan styre hvor langt den skal være fra ansiktet ditt. Dette er med på å gjøre arbeidsstillingen enda mer ergonomisk, ved at det ikke lenger er tastaturet som bestemmer hvor langt skjermen skal være fra ansiktet ditt. 

 

Riktig vinkel

Når du plasserer den bærbare datamaskinen i et stativ, trenger du et eksternt tastatur. Dette gir deg mulighet til å plassere tastaturet i riktig avstand til kroppen, slik at du slipper å strekke deg. Her er det for øvrig lurt å velge et tastatur som er litt større enn det du har på den bærbare datamaskinen, da et for lite tastatur kan gi en unaturlig håndstilling. På den annen side skal ikke tastaturet være så stort og tungt at det gir en anstrengt arbeidsstilling og blir et bal å drasse rundt på. Tastaturet må selvsagt være trådløst, slik at du kan stille det opp i en fei.

Med disse tre tommelfingerreglene er du på god vei til en bedre arbeidsstilling uansett hvor du jobber. Hvis du er interessert i et lignende oppsett for det mobile arbeidsområdet ditt, kan du teste det ut gratis her og vurdere om det er noe som passer inn i hverdagen din. 

News

Belastningsskade: Karpaltunnelsyndrom og smerter i håndleddet

News

Belastningsskade: Tennisalbue (lateral epikondylitt)